Det kan være svært at vide, hvad der er bag de mange forskellige mærkninger der er i dit tøj. Denne artikel vil kigge på forskellene mellem økologisk tøj og oekotex certificeret tøj.

Rigtige stavemåde af Oeko-Tex®

Den officielle internationale stavemåde er Oeko-Tex®, men i Danmark er mærkningen ofte omtalt Øko-Tex og Okeo-Tex. Navnet Oeko-Tex betyder at du har med human-økologiske tekstiler at gøre. At noget er human-økologisk betyder at det ikke har skadelig effekt på mennesker sundhed og helbred. Derfor kan der godt indgå skadelige stoffer under produktionen af tekstilet, men tekstilet indeholder ikke en lang række skadelig stoffer og kemikalier.

Ingen skadelige stoffer

Oeko-Tex mærkningen er en garanti for at produktet ikke indeholder en lang række skadelige stoffer, men er altså igen garanti for, hvordan det er blevet produceret. Hvis der under produktionen af et tekstil er brugt miljø- og sundhedsbelastende stoffer, men disse stoffer ikke påvirker din sundhed mens du bruger tøjet eller sengetøjet, er det Oeko-Tex mærket der bliver brugt.

Teknologisk Institut står for Oeko-Tex certificeringen.

De tager også løbende stikprøver af forskellige produkter. Oeko-Tex mærkningen stiller strengere krav til de sundhedsmæssige aspekter end lovgivningen og andre mærker.

Disse krav ændres i takt med at der findes nye resultater inden for lægevidenskaben. Jo tættere tekstilerne er i kontakt med kroppen og huden, jo strengere bliver kravene. Det vil sige at Oeko-Tex stiller strengere krav til undertøj end til overtøj.

Tekstiler der skal bruges til børn under 3 år har ekstra strenge krav. Det har de, fordi mindre børn, deres kroppe og immunforsvar er mere modtagelige overfor skadelige stoffer og kemikalier, og fordi børn putter ting i munden.

I et laboratorium testes hele produktet. Det gælder eventuelle lynlåse, knapper, sytråd og det fyld der er i dyner og puder.

Nogle virksomheder har ikke nogen politik om kemikalier i tekstiler. Det betyder at der findes sundhedsbelastende kemikalier i noget af det tøj du kan finde i butikkerne. Nogle af disse kemikalier kan desværre være allergi- og kræftfremkaldende.

Det er ikke muligt at se eller føle om der er sundhedsskadelige kemikalier i tøjet. Og kun meget få kemikalier forsvinder når du vasker tøjet.

Oeko-tex er frivillig

Oeko-Tex er en frivillig sundhedsmærkning, så det skal ikke opfattes som et miljømærke. Okeo-Tex er verdens førende sundhedsmærkning for tekstiler og kravene er de samme over hele verden.

Hvad er GOTS

Global Organic Textile Standard, også kendt som GOTS, er det tættest vi kommer på en verdensstandard for økologisk tøj. Hvis et tekstil er økologisk vil det sige at der ikke har være sundheds- eller miljøbelastende kemikalier tilstede under produktionen.

Hvad er økologisk bomuld

Økologisk bomuld er dyrket uden brug af diverse kemikalier og kunstgødning. Dette sikre en bedre levestandart for landmanden og hans familie, da de ikke kommer i kontakt med farlige kemikalier. Økologisk landbrug kræver mere arbejdskraft end traditionelt landbrug, og det er en fordel for de lande der lider under arbejdsløshed. Når økologisk tøj skal produceres er det også vigtigt at der ikke er kemikalier tilstede, så det går miljørigtigt til. Der findes ikke endnu danske regler eller love om økologisk tøj.

Et dansk økologi mærke til tøj, ligesom fødevare har det røde ø-mærke, findes ikke endnu.

Nogle af de mærker der er økologiske hos Sovedyret er fx Konges Sløjd og de nyeste kollektioner fra Sebra.

Det er dog de fleste mærker vi har, der efterhånden er blevet økologiske i deres sengetøj. Det er nærmest blevet regel, snarere end undtagelsen.

Se alt vores økologiske sengetøj her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *